Saidi logo

Maitse lisamine: vürtside ja maitseainete kasulikkus talvel

Külma ilmaga ei ole juhus, et meid tõmbab kaneelirull ja vürtsikas kõrvitsasupp. Tuleb välja, et vürtsid võivad muuta talve palju meeldivamaks.

Loe veel:
Talvine nahahooldus 2022: üksikasjalik kontrollnimekiri
Lumine päev: ideed talvise maniküüri jaoks

Meie maailmaosas ei võeta vürtse ja maitseaineid tõsiselt. Kas mõni aromaatne tolm noa otsas võib muuta meid tervemaks ja õnnelikumaks? Lähis-Idas ja Aasias seevastu on vürtse juba ammu hinnatud kui ravimeid ja neid kirjutatakse koos ravimitega tõsiselt ette. Seda võiks pidada lõbusa kultuurilise faktina, kui see ei oleks kaasaegsete teaduslike uurimuste tulemused. Laboratoorsed vaatlused näitavad, et tuttavad vürtsipulbrid ei ole mitte ainult maitsvad toidulisandid, vaid ka tõhus viis mõjutada keha tööd ja inimese heaolu.

Rohkem kasu tuttavatest toiduainetest

Valdav osa toiduvalmistamisel kasutatavatest juurtest ja pulbritest on troopikas ja mägismaal kasvatatud taimed. Ilma usaldusväärse kaitseta oleks nende elu karmis kliimas võimatu. Enamasti pakuvad seda mahlakad kollased, punased, rohelised ja pruunid antioksüdantsed pigmendid. Need muudavad taimed vastupidavaks sellistele ebameeldivustele nagu kõrvetav päike, kahjurid ja temperatuurimuutused. Inimkehas võivad need kemikaalid samuti puhastada: siduda vabu radikaale, parandada vereringet ja ainevahetust ning stimuleerida detoksikatsiooni. Lisaks ei sisalda eksootilised ja Vahemere piirkonna vürtsid samu fütotoitaineid, mida leidub meie triibule traditsioonilistes puu – ja köögiviljades. Ja toitumise mitmekesisus on üks hea toitumise vaala, eriti talvel, kui värskete toiduainete valik on piiratud.

Kasutage päeva jooksul vikerkaarepõhimõtet, lisades vürtse. Mida värvilisem on teie menüü, sealhulgas vürtsid, seda rohkem kasulikke toitaineid jõuab teie organismi.

Kõrgem meeleolu ja energiatase

Päikesevalguse puudumine mõjutab sõna otseses mõttes kõiki kehasüsteeme. Kuid tänu troopiliste maitseainete, mis on kasvatatud troopiliste riikide ereda päikese käes, saate talve üle elada naeratusega huultel ja laetud akuga. Peamine hea tuju jaoks on tšillipipar ja teised teravad sordid. Toimeaine kapsaitsiin soodustab rõõmuhormooni endorfiini sünteesi, mis tähendab, et see vähendab hooajalist masendust.

Peaaegu kõiki vürtse iseloomustab võime kiirendada ainevahetusprotsesse ja toniseerida keha. Loomulikult on naiivne oodata energiat andvat mõju ühest portsjonist India karri, kuid vürtside regulaarne kasutamine on seotud parema rasvade ja süsivesikute ainevahetuse ning üldise elujõulisusega.

Mikroobid ei ole õnnelikud

Ajaloolises mõistes on vürtsid alles hiljuti muutunud gurmee-koostisosaks. Algselt kasutati neid massiliselt kahtlase kvaliteediga toodete varjamiseks ja säilitamiseks. Esimesega said hästi hakkama lenduvad aromaatsed ained, mis olid võimelised paljusid teisi lõhnu üle võimendama, teisel juhul aga vürtside antibakteriaalsed ained. Nelk, ingver, kurkum, küüslauk ja rosmariin on patogeensetele mikroobidele ohtlike ja seetõttu külmetusperioodil inimestele kasulikud vürtsid. Muidugi ei saa ingveriteest kopsupõletiku ravi, kuid see on prevention ja immuunsüsteemi toetamise vahend.

Söögiisu ja kaal kontrolli all

Räägime jälle kaneelipullidest. Uuringute kohaselt aitavad vürtsis sisalduvad eeterlikud õlid reguleerida veresuhkru taset ja vältida selle tõusu. Nii et teoreetiliselt ei ole kaneeliga küpsetamine peaaegu et kuritegu sinu figuuri vastu, vaid tervislik kompromiss.

Aga tõsiselt, vürtsid võivad tegelikult olla head vormi hoidmiseks. Külmal aastaajal sööme traditsiooniliselt rohkem "lohutustoitu", toite, mis küllastavad hästi. Kuid liha, paksud supid, pähklid, tärkliserikkad köögiviljad ja igasugused pirukad on suhteliselt raskesti seeditavad toidud. Vürtsid võivad muuta seedimise lihtsamaks. Rosmariini, tšilli, kurkumat ja paprikat kasutatakse traditsiooniliselt liha marineerimisel ja mitme koostisosaga roogade valmistamisel just sellepärast, et need pehmendavad valke ja aitavad erineva iseloomuga tooteid seedida. Ja kvaliteetne seedimine on juba pool lahingust kõhnuse nimel.

Soojendav mõju

Ayurveda iidse meditsiinilise kontseptsiooni kohaselt mõjuvad talvel soojendavalt aniis, pune, must pipar, kaneel, nelk, küüslauk, ingver, sinep, rosmariin, tüümian ja kurkum. Vata ja Pitta kaugel, lääne teadlased ei vaidle sellele vastu. Põletavad vürtsid sisaldavad tõepoolest aineid, mis võivad parandada vereringet ja tõsta südame löögisagedust, mida keha tunneb meeldiva soojusena, mis kiirgab läbi keha.

Kommentaarid

  • Kommentaarid puuduvad.
  • Lisa kommentaar
    Eesti